Klinkerwerken

Klinkers aanleggen

Het creëren van een aangename sfeer rondom het huis is een combinatie van verschillende factoren, zoals de aanleg van de tuin en de gepaste omheining.

Ook de oprit, het terras en de tuinpaden horen bij dit geheel. Het is belangrijk dat we materialen kiezen die passen bij de rest van het geheel. Onze missie is pas geslaagd als wij van uw tuin die heerlijke oase van rust en ontspanning hebben gemaakt, volledig op maat van uw wensen en helemaal in harmonie.

Tuinwerken Lammens legt graag de paden die leiden naar jouw kleine of grote paradijsje: de tuin. We staan ook voor je klaar voor de aanleg van je terras of oprit. Kortom: als er klinkers aan te pas komen, weten wij er weg mee!

Soorten klinkers

Al eens rondgekeken voor klinkers voor in je tuin? Dan zal je gemerkt hebben dat de keuze aanzienlijk is. Zie je de bomen door het bos niet meer? Wij helpen je kiezen en zetten de verschillende soorten klinkers even op een rijtje.

Kasseien

Kasseien zijn zware, vierkante stenen en bieden een authentieke uitstraling. In stadscentra waren kasseien vroeger erg populair. Kasseien worden omwille van hun robuustheid gebruikt voor opritten.

Betonklinkers

Betonklinkers worden gemaakt uit cement, zand en grind. Omdat ze handmatig geproduceerd worden en er kleurstof wordt aan toegevoegd, zijn ze verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. De kleurvastheid is iets minder dan die van kleiklinkers. Daarom worden betonklinkers soms voorzien van een minerale beschermingslaag.

Een getrommelde klinker geeft een nog authentiekere look dan een niet-getrommeld exemplaar. Om klinkers te trommelen, worden ze in een trommel geschud waardoor de hoeken afgevlakt worden. Deze techniek wordt eveneens toegepast op kleiklinkers.

Kleiklinkers

Kleiklinkers of keramische klinkers zijn natuurlijke producten. Ze worden gemaakt door klei te bakken. De kleurkeuze is beperkt omdat de kleur ontstaat door de gebruikte kleisoort en het verhittingsproces. Kleiklinkers worden veelal gekozen omwille van de kleurvastheid en hun vorstbestendigheid. Ook hier kan de techniek van het trommelen worden toegepast voor een authentieker resultaat.

Waaltjes

Waaltjes zijn vergelijkbaar met reguliere beton‑ of kleiklinkers maar deze zijn smaller.

Onze aanpak

Een juiste basis is de sleutel tot succes als het over klinkerwerken gaat.

We vertellen je daarom graag meer over onze werkwijze.

We hebben als missie om van jouw terras, oprit of tuinpad een sfeervol, duurzaam item te creëren dat decennialang meegaat. Dat vraagt om een professionele aanpak.

Plaats- en groottebepaling

Voordat we vol overgave beginnen aan de aanleg, heb jij al goed nagedacht over waar je je terras of tuinpad wilt. Om je hierbij te helpen, stel je jezelf best enkele belangrijke vragen:

    • Hou je van veel zon of toch liever wat schaduw?
    • Wil je een praktisch terras vlakbij het huis of droom je van een relaxplekje achterin de tuin?
    • Voor een ‘basic’ terras met twee ligstoelen heb je ongeveer een oppervlakte van 3 x 3 m nodig.
    • Liever een allround terras met een eettafel en verschillende stoelen? Ga dan voor een terras van circa 2 m langer en breder dan de tafel.
    • Een terras dat aansluit op het gazon biedt meer zitgelegenheid wanneer er veel mensen op bezoek komen.

Onze aanpak deel 2

Nadat je ons haarfijn je wensen uit de doeken hebt gedaan, gaan wij de contouren uitzetten. Zo krijg je een duidelijk beeld van het formaat. Voor de uitzetting gebruiken we piketpaaltjes en spannen we een touw tussen de paaltjes.

 

Klinkers plaatsen

Na het voorzien van de fundering gaan we over tot het effectief plaatsen van de klinkers. We beginnen doorgaans met het plaatsen aan de zijkant. Uiteraard leggen we klinkers volgens het door jou gekozen ‘verband’.

Invegen en aftrillen

Als we alle klinkers gelegd hebben, is het tijd voor de afwerking. We vegen het oppervlak goed schoon en strooien dan voegzand over de klinkers. We vegen hierbij het zand over het hele oppervlak om alle voegen tussen de klinkers goed te vullen. Nadien vegen we alles weer schoon.

Om de klinkers goed aan te drukken, maken we gebruik van een trilplaat met rubberzool. Dit noemen we ‘aftrillen’. Dit aftrillen zorgt ervoor dat het voegmateriaal tot helemaal beneden in de voegen zakt. Daarnaast drukt het de straatlaag onder de klinkers aan, hetgeen voor de nodige stevigheid zorgt.

Legverbanden

Het aanleggen van klinkers kan op zeer veel verscheidene manieren. We sommen je graag de meest gangbare mogelijkheden op zodat jij het juiste verband kiest voor jouw terras, oprit of tuinpad. Maak je over ons maar geen zorgen. Wij leggen zonder problemen elk gewenst verband.

Halfsteensverband

Een halfsteensverband herken je aan het verspringen van de stenen met steeds een halve steen per rij. Het leggen van dit verband is eenvoudig en gaat snel. Dat verklaart wellicht zijn populariteit en is bijgevolg de vaakst voorkomende legwijze. Dit legverband is minder gevoelig voor maatafwijkingen en wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen.

Keperverband

Bij het keperverband staan de stenen telkens een kwartslag ten opzichte van elkaar maar liggen 45° ten opzichte van de as van de weg. Op die manier vormen de stenen als het ware een visgraat t.o.v. elkaar. Het grote meerwaarde van het keperverband is de goede stabiliteit.

Elleboogverband

Het elleboogverband is een variant op het keperverband. Het elleboogverband wordt vooral toegepast voor de aanleg van parkeerstroken, tuininritten, toegangswegen naar parkeerterreinen en sierbestrating. Bij het elleboogverband verloopt het slijpwerk gemakkelijker dan bij het keperverband.

Blokverband

Het blokverband bestaat uit vierkanten die door de stenen worden gevormd. De blokken worden recht, diagonaal of verspringend gelegd.

Strokenverband

Een strokenverband of wildverband combineert verschillende maten van langwerpige tegels en klinkers. Door de variatie in lengte ontstaat een speelse strakheid. Wildverband volgt dus geen vast patroon.

Dit legverband vraagt weinig zaagwerk en levert dus minder restmateriaal op. Het patroon komt het best tot zijn recht bij grotere oppervlaktes zoals terrassen of inritten.

Klinkers onderhouden

Klinkers vergen matig onderhoud.

Veeg het terras of tuinpad met klinkers regelmatig met een borstel en schrob het af en toe af met water. Na het schrobben vul je het terras desgewenst opnieuw met wit zand of polymeerzand. Gebruik geen hogedrukreiniger. Deze breng omwille van zijn kracht schade aan de klinkers.

Last van aanslag van algen of mossen op je oprit of tuinpad? Behandel het eenvoudig met een product om te ontmossen.

Voordelen van een vakman

  • Uiteraard kun je, mits wat voorkennis en wat goeie wil, zelf beginnen aan de aanleg van je terras of oprit.Het inschakelen van een vakman (of ‑vrouw) biedt echter tal van voordelen.

    Onderschat het niet: het leggen van klinkers is, letterlijk, een zware klus. Bespaar jezelf de dag nadien een hoop spierpijn door de aanleg aan ons over te laten. Wij hebben allang geen spierpijn meer 😊.

    Bovendien hebben wij de juiste materialen in huis om snel en efficiënt uw tuinpad of terras aan te leggen. Wij graven de fundering uit met een graafmachine. Da’s sneller en efficiënter dan met een gewone schop of spade.

    Waarom je bij Tuinwerken Lammens aan het juiste adres bent:

        • bespaar tijd en energie
        • doe een beroep op jarenlange expertise
        • we hebben de juiste materialen ter beschikking
        • vakmannen plaatsen sneller klinkers omdat ze dit dagdagelijks doen
        • last but not least: je bent verzekerd van het beste resultaat

    Laat de aanleg van je oprit, terras of tuinpad dus maar aan ons over. Wij doen het werk, jij geniet!

    Meer weten? Vraag vrijblijvend meer info.

     

Enkele realisaties

Vraag vrijblijvend een offerte aan
voor het aanleggen van jouw tuin

Offerte aanvragen

Bekijk ook onze andere diensten